Aici puteti gasi orice doriti!
 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Fondurile europene, pas cu pas

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin
avatar

Numarul mesajelor : 137
Puncte : 398
Data de inscriere : 01/04/2009

MesajSubiect: Fondurile europene, pas cu pas   Vin Apr 10, 2009 5:56 pm

Pentru a beneficia de finanţare europeană, trebuie să parcurgi mai multe etape în elaborarea proiectului. Înainte de a porni în cursa pentru o finanţare europeană, trebuie să ştii care sunt documentele de care ai nevoie, cui trebuie să te adresezi şi de unde poţi obţine o cofinanţare.

Beneficiari privaţi şi publici

Categoriile de beneficiari includ atât sectorul privat (microîntreprinderile, persoane fizice autorizate şi IMM-uri), cât şi cel public, prin intermediul municipalităţilor şi al consiliilor judeţene. Important este însă ca proiectele depuse să fie viabile, iar beneficiarii fondurilor europene să asigure partea lor de cofinanţare.

Atenţie mare însă, căci finanţarea europeană se acordă ca procent din valoarea cheltuielilor eligibile şi nu din valoarea totală a proiectului. În consecinţă, beneficiarii vor trebui să acopere cheltuielile neeligibile fie din surse proprii, fie din surse împrumutate.

Pasul I

Prima etapă în accesarea unei finanţări nerambursabile este elaborarea documentaţiei. Acum, se analizează ideea de afaceri propusă, precum şi eligibilitatea beneficiarului. În acest sens, sunt efectuate studii preliminare (de exemplu, geotehnic sau hidrologic) şi se întocmeşte un master-plan. Se obţin avizele, se întocmeşte studiul de fezabilitate şi, după caz, analiza cost-beneficiu. Pentru ca dosarul să fie gata se redactează cererea de finanţare.

„Cheia abordării primei etape este alegerea consultantului. Întrucât studiul de fezabilitate are atât o componentă tehnică, cât şi una financiară, trebuie să vă asiguraţi că firma de consultanţă este dispusă să muncească pentru dumnevoastră şi nu să vă îndrume’’, explică Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital & Engineering.

Ţineţi cont de faptul că preţul nu este întotdeauna elementul determinant, ci mai ales competenţa celor pe care i-aţi angajat.

Pasul II

Dacă investiţia ta va necesita lucrări de construcţie sau montaj de utilaje, trebuie să ai în vedere elaborarea unui proiect tehnic de execuţie. În acest moment, se fac o proiectare tehnologică şi una de arhitectură.

Se definitivează detaliile de execuţie, scenariul de securitate la incendiu şi un raport al verificatorului de proiect. Este necesară, de asemenea, proiectarea structurii de rezistenţă şi după caz, a instalaţiilor sanitare, electrice, frigorifice, termoventilaţie.

„Pentru a aborda corect această etapă, alegeţi un proiectant bun. Solicitaţi portofoliul proiectantului şi efectuaţi verificări asupra activităţii precedente a acestuia’’, punctează Lucuţar. Ideal ar fi ca această etapă să fie acoperită de consultantul din prima etapă, dar întrucât există puţine firme de consultanţă care au departamente de proiectare, acest lucru nu este întotdeauna posibil.

PASUL III

Cea de-a treia etapă pe care o vei parcurge este dată de managementul implementării şi are loc după semnarea contractului de finanţare.

Practic, se realizează dosarele de achiziţie, dosarele de plată şi, acolo unde este cazul, dirigenţia de şantier. Întrucât investiţia va fi susţinută cu bani publici, implementarea proiectului va fi supusă controlului. Solicitarea şi primirea ajutorului nerambursabil se efectuează în tranşe în baza unor documentaţii de plată.

Adică după principiul decontării lucrărilor efectiv executate sau a utilajelor efectiv achiziţionate. „Este momentul final în care consultantul şi proiectantul îşi susţin examenul final. Dacă munca lor a fost deficitară, riscaţi să pierdeţi o sumă importantă din ajutorul nerambursabil pe care ar trebui, teoretic, să-l încasaţi’’, mai adaugă specialistul Agriculture Capital & Engineering.

În această etapă, determinarea corectă a cantităţilor de materiale necesare este critică pentru a te asigura că proiectul tău este implementat cu succes. Şi asta pentru că vei primi finanţare pentru cantităţile existente în proiectul tehnic. Nu uita că proiectele industriale, de infrastructură şi cele industriale au fiecare specificul lor.

Cofinanţarea este vitală

Dacă reuşeşti să obţii finanţare, nu înseamnă neapărat că lucrările pot începe. Şi asta pentru că banii urmează să vină în tranşe şi nu în momentul în care proiectul tău a primit undă verde. De aceea, va trebui să îţi asiguri necesarul de finanţare din surse proprii încă de la momentul în care te hotărăşti să investeşti. Consultantul, firma de proiectare şi strângerea tuturor avizelor şi a documentaţiei de care ai nevoie costă. Dacă nu dispui de sumele necesare, atunci va trebui să apelezi la o instituţie de credit.

Sfaturi pentru aplicanţi

Înainte de a solicita finanţare, asigură-te că ai un plan de afaceri bun, vital, inclusiv pentru obţinerea unui credit de cofinanţare. Nu uita că orice investiţie se bazează pe existenţa unei pieţe şi a unui avantaj competitiv.

-Mulţi întreprinzători pleacă la drum, irosind timp, efort şi bani, fără a-şi face dinainte calcule detaliate.

-Gândeşte proiectul în detaliu. Dacă nu crezi că îl poţi finanţa, nu începe derularea procedurilor.

-Vei fi gata la timp cu avizele? Estimează timpul necesar pentru obţinerea avizelor şi acordurilor obligatorii (acordul de mediu, certificatul de urbanism etc.). Începerea demersurilor necesare prea târziu este principalul motiv al întârzierii finalizării dosarelor cererilor de finanţare.

-Alege un consultant competent. Solicită CV- urilor experţilor care se vor ocupa direct de proiectul tău şi judecă în consecinţă. Asigu­­­­ră-te că proiectului tău îi va fi acordată prioritate. Negociază un pachet complet pentru obţinerea finanţării, care să cuprindă analiza şi calculele necesare. Dacă este nevoie, efectuează o vizită la biroul firmei de consultanţă pentru a evalua resursele şi capacităţile tehnice.

-Fereşte-te de consultanţii care acoperă etapa de finanţare şi apoi te lasă să te descurci singur.

-Evaluează posibilităţile reale de finanţare.

-Informează-te despre eligibilitatea proiectului, dacă alocarea pentru respectivul domeniu de intervenţie nu a fost încă epuizată, când se estimează lansarea următorului apel de proiecte, în cazul în care depunerea nu este continuă. Este important să afli care e rata de cofinanţare şi dacă ai suficiente fonduri proprii pentru prefinanţare.

-Asigură-te că ai negociat cu eventualul consultant întregul pachet al dosarului de finanţare sau că, cel puţin, sunt delimitate foarte clar responsabilităţile părţilor implicate.

Capcane ale sistemului şi greşeli comune

1. Lipsa completă de pregătire a beneficiarului.
2. Alegerea unui consultant incompetent.
3. Proiectul tehnic este eronat.
4. Lipsa cofinanţării şi sumelor pentru prefinanţare.
5. Managementul deficitar al implementării.
6. Aplicarea pentru un proiect nesustenabil.

Principalii beneficiari eligibili

-Administraţia Naţională Apele Române
-Administraţia porturilor, apelor şi aeroporturilor
-Administraţia rezervaţiei naturale „Delta Dunării“
-Agenţia Naţională pentru Protecţia Ariilor Naturale şi Conservarea Biodiversităţii
-ANOFM, AJOFM
-Asociaţii ale administraţiei publice locale în parteneriat cu furnizorii de servicii sociale sau ADI
-Asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI)
-Asociaţii familiale
-Autorităţi ale administraţiei publice locale (consilii judeţene, consilii locale etc.)
-Compania Naţională „Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România“
-Compania Naţională de căi Ferate
-Direcţia de turism din cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turismului şi Profesii Liberale
-Furnizori de servicii sociale autorizaţi în condiţiile legii
-Grupuri de firme sau consorţii
-IMM
-Inspectoratele Şcolare Judeţene
-Institutele Naţionale in domeniul educaţiei
-Instituţii de cult
-Instituţii de învăţământ preuniversitar
-Instituţii guvernamentale în sectorul transporturilor
-Instituţii publice sanitare
-Intermediari financiari
-Întreprinderi mari
-Întreprinderi start-up
-Microîntreprinderi
-Municipalităţi
-ONG-uri
-Operatorul naţional de transport al energiei electrice şi al gazelor naturale
-Parteneriate între întreprinderi private şi autorităţi publice locale sau universităţi şi institute de cercetare-dezvoltare
-Primării
-Persoane fizice autorizate
-Societăţi-administrator (pentru structurile de afaceri)
-Toate instituţiile implicate în administrarea Instrumentelor Structurale ale Uniunii Europene
-Universităţi (pentru campusurile universitare de stat)
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://adevarul.forumz.ro
 
Fondurile europene, pas cu pas
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Spune lucrurilor pe nume! :: Finante :: Stiri din domeniu-
Mergi direct la: